Amazin metro race tulee taas!

Amazing Metro Race 2017 – Viikko 1 & 2

 

Päivät alkoivat Kallahden nuorisotalolta, josta leiriläiset siirtyivät saamansa ohjeen avulla ensimmäiselle rastille. Rastin suoritettuaan parit saivat ohjeen toisen rastin sijainnista. Rasteja oli päivittäin aina viisi, jotka vaativat positiivista asennetta ja hyvää yhteistyötä parin kanssa. Viimiseltä rastilta palattiin takaisin Kallahden nuorisotalolle. Rastit oltiin sijoitettu kunakin päivänä tiettyyn kaupunginosaan. Ne eivät siten sijainneet kovinkaan kaukana toisistaan, joten julkisilla oli helppoa ja nopeaa kulkea.

 

Kilpailun tarkoituksena oli suorittaa rastit ja siirtymiset niiden välillä mahdollisimman nopeasti. Kallahdesta lähdettyään jokaisen parin henkilökohtainen aika pistettiin käyntiin ja pistettiin poikki heidän saapuessaan maaliin. Viikon nopeimman ajan saaneet parit palkittiin mukavilla palkinnoilla. Palkintoja jaettiin muillekin, sillä myös päivän parhaat palkittiin esimerkiksi leffalipuilla.

 

Ensimmäisellä ja toisella kesälomaviikolla joukko nuoria saapui Kallahden nuorisotalolle kisaamaan Amazing Metro Racen tavoitellusta mestaruustittelistä. Nuoret olivat talolla erittäin latautuneita, levänneitä ja varautuneita tulevaan koitokseen. Ohjaajat valmistivat kilpailijoille aamiaista ja eväitä, jotta he jaksaisivat antaa 110% itsestään kisapäivän aikana. Kello yhdeltätoista ensimmäiset urheat kilpailijat lähtivät matkaan, ja tällöin heidän kilpailuaikansa pistettiin käyntiin.

 

Heidän päämääränään oli päästä ensimmäiselle rastille Helsingin keskustaan, Kolmen sepän patsaalle. Patsaalla heidän tuli lukea tuntemattomille ote teoksesta Allu Stemu & 7 broidii. Vaikka haaste oli vaikea ja kynnys keskustella tuntemattomille niin turhasta syystä oli korkea, he rohkenivat ja suoriutuivat loistavasti. Yksi päivän rasteista oli Hietalahden torilla, jossa kilpailijoiden tuli valmistaa työkaluja ja juureksia hyödyntäen jokin soitin. Seuraavalla viikolla viikolla tehtävää muutettiin siten, että juureksista valmistettiin toteemipaalu. Tehtävän ideana oli saada nuoret käyttämään luovuuttaan ja toimia ennakkoluulottomasti.

 

Yksi päivän kiinnostavimmista rasteista oli soundgraffiti, joka pidettiin valokuvataiteen museolla. Rastilla nuoret pääsivät tekemään ja näkemään asioita, jotka eivät ehkä aiemmin ole tulleet vastaan. Päivän päätteeksi Lauttasaaren nuorisotalolla oli rasti, jossa nuoret pääsivät loistamaan laulutaidoillaan Singstarin merkeissä. Kun maali häämötti, ja päivä alkoi olla lopussa, nuoret odottivat päivän tuloksia nuorisotalolla ehkä jo hieman uupuneina.

 

Viikon edetessä päivät kulkivat saman kaavan mukaisesti ja parit suorittivat rastit parhaansa mukaan, jotta saisivat vähennyksiä kokonaisaikaansa. Ensimmäisenä kolmena päivänä nuoret suorittivat myös heille lähdössä annetun päivätehtävän kilpailupäivän aikana. Tänä vuonna päivätehtävät olivat Suomi 100-v juhlan ansiosta Suomi-aiheisia. Yhtenä päivätehtävänä oli esimerkiksi räpin kirjoittaminen annettuja sanoja hyödyntäen.

 

Keskiviikkona yksi rasteista pidettiin Linnanmäellä, jolloin nuorilla oli evästauon aikana mahdollisuus katsella ympärilleen ja vierailla ehkä ilmaislaitteessakin. Päivän viimeisellä rastilla nuorten oli tarkoitus pukeutua itsenäisyysjuhla-asuun, annettuja materiaaleja hyödyntäen. Kaikki asut olivat luovasti keksittyjä ja varmasti huvittivat hieman ohikulkijoita.

 

 

Viimeisen kilpailupäivän rastit alkoivat Herttoniemen pelastuslaitokselta. Pelastuslaitoksella kilpailijat pääsivät turvallisesti harjoittelemaan sammutuspeitteen ja vaahtosammuttimen käyttöä lavastetussa tilanteessa. Tällä rastilla monet pääsivät voittamaan pelkonsa, ja uskaltautuivat toimimaan rauhallisesti vaativammassa tilanteessa.

 

Edellisen rastin tuli-teema vaihtui vedeksi, sillä seuraavalla rastilla oli vuorossa kanotointia. Vaikka kaikilla oli varmuuden vuoksi mukanaan vaihtovaatteet, kukaan ei onneksi kastunut. Sieltä matka jatkui kohti Uutelaa. Ensimmäisellä rastilla Uutelassa ammuttiin floppiputkilla tölkkejä. Tavoitteena oli osua tölkkiin kaksi kertaa. Seuraavalla pisteellä leiriläiset maalasivat toisilleen AMR-sotamaalaukset. Viimeisellä rastilla vuorossa oli kalastusta, jossa tavoitteena oli saada ongittua kala mato-onkea käyttäen. Kalastuksen jälkeen leiriläiset jatkoivat matkaansa maalia kohden.

 

Neljän vauhdikkaan päivän jälkeen leiriläiset lähtivät nuorisotalolta tyytyväisinä palkinnot mukanaan kiitosten ja kättelyiden kera. Osa nuorista sanoi tulevansa ensi vuonna uudelleen kisaamaan ja muutama halusi jopa itse tulla AMR-apuohjaajaksi.